Sabah uyanıp işyerine geçip planlanan toplantılara katıldınız. Molada arkadaşlarınızla akşam katılacağınız Ajda PEKKAN konseri 🙂 hakkında konuştunuz. İşten sonra arkadaşlarınızla mekanda buluşup sevdiğiniz sanatçının canlı performansını izlemenin heyecanını yaşadınız. Konser sonrası alışveriş yapıp evinize geri döndünüz.
Nasıl gayet sıradan bir gün değil mi? Şimdiki hayatımızdan farkı nerede?
Fark bütün bunları evinizden dışarıya adımınızı atmadan yaptınız.
Öyleyse METAVERSE’e (Evrenin Ötesi) hoş geldiniz.
Nedir bu METAVERSE?
METAVERSE’in tek bir oluşturucusu, bir sahibi veya bir tanımı yok. Genel hatlarıyla, World Wide Web’e (WWW) benzer bir dijital gerçeklik alanı olarak tanımlanabilir. Ancak sosyal medyayı, artırılmış gerçeklik, çevrimiçi oyun ve kripto para birimlerinin özellikleriyle birleştirdiğimizde, kullanıcıların sanal olarak hareket etmelerine ve etkileşimde bulunmalarına olanak tanıyan bir konsept ortaya çıkıyor. Bu konsept henüz emekleme aşamasında olsa da, potansiyeli çok büyük.
Aslında birçokları, modern akıllı telefonlar 1980’lerin tıknaz cep telefonlarına kıyasla neyse, METAVERSE’in de sanal gerçeklik teknolojisi için o olduğuna inanıyor.
Bilgisayar başında olmak yerine, kurgusal bir gerçeklik olan METEVERSE’de bütün dijital ortamların birbirlerine bağlandığı bir sanal dünyaya yalnızca kulaklık ve gözlükten oluşan ekipmanla girebilirsiniz.
Teknoloji firması NVIDIA’nın CEO’su Jensen Hang, “Bu noktada […] METAVERSE’in mevcut ekonomimizden daha büyük yeni bir ekonomi olacağından eminim” diyor. METAVERSE’e yaptığı yatırımlarla bazılarının, bu yeni teknolojinin bir gün Apple’dan daha fazla büyüyeceğini tahmin etmesine neden olan şirket NVIDIA, METAVERSE çılgınlığından kendine pay çıkarmaya çalışan birçok şirketten sadece biri. EPİC GAMES, MİCROSOFT ve diğer bazı büyük şirketler kendi girişimlerini başlattı bile. FACEBOOK yıllardır METAVERSE için sanal gerçekliğe yatırım yapıyor. Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, insanların bir gün Facebook’u sosyal medya şirketi olarak tanımlamak yerine bir METAVERSE şirketi olarak düşünmelerini beklediğini belirtti. Dünde Mark Zuckerberg şirket adının META olarak değiştiğini duyurdu. Ayrıca Zuckerberg, Temmuz ayında teknoloji blogu The Verge’e şu anda interneti dolduran standart “iki boyutlu” web sayfalarıyla, METAVERSE fikrini karşılaştırırken, “Sadece içeriği görüntülemiyorsunuz, içindesiniz” tanımını yaptı. İster sosyal medya ister sanal gerçeklik olsun, ister çevrimiçi oyun veya kripto para birimi alanı olsun, METAVERSE’in içerdiği alanlar zaten yıllardır hayatımızda var. SECOND LİFE, FORTNİTE, MİNECRAFT ve ROBLOX gibi etkileşimli oyunların hepsinde METAVERSE unsurları halihazırda bulunuyor. Burada kullanıcılar ortak çalışabiliyor ve iş birliği yapabiliyor, etkinliklere katılabiliyor ve sanal ürün ve hizmetler için gerçek dünyadan para alışverişi yapabiliyor.
Ancak şimdiye kadar, bu dünyalar büyük ölçüde kendi kendine yeten yerler olarak biliniyordu. METAVERSE vizyonerleri ise kişinin bu farklı dijital dünya türleri arasında sorunsuz bir şekilde hareket edebileceği sanal bir evren öngörüyor. Kullanıcılar, dijital bir avatar biçiminde aynı sanal kimliğini koruyabilir. Hatta bir dünyada sahip oldukları sermayeleri başka bir dünyada da aynı değeri taşıyabilir. Zira herkes evrensel olarak kabul edilen bir dijital para birimiyle ödeme yapabilir.
İşin özeti bütün gerçekleri tüketen insanoğlu için tüketemeyeceği ya da tükettiği zaman zarar veremeyeceği bir ortam gerekiyor. Bu yüzden METAVERSE gelecek demek. Bizler için bugün internet ne anlam ifade ediyorsa gelecekte METAVERSE daha şiddetli bir şekilde aynı anlamı ifade edecek. Ama şimdiden uyarayım bu yeni evren şimdikinden çok daha acımasız olacak, sonuçları da çok daha ağır yaşanacak.
“Zayıflar ölür, güçlüler yaşar.”
ÖNERİ VE KAYNAKLAR